Příze Phildar – tradice a design z Francie

Oděvy značky Phildar
Obchod s oděvy značky Phildar

Pokud jste dosud nepoznali příze Phildar, čeká vás požitek nabitý francouzskou elegancí, kreativitou a inspirací! Počátky této módní textilní značky sahají až do roku 1903. Dva zdatní podnikatelé v textilním průmyslu Janssens a Mulliez otevřeli vlněný mlýn v Roubaixu na severu Francie. Malé městečko se od průmyslové revoluce proměnilo ve významné centrum textilního průmyslu ve Francii. To se promítlo i do pojmenování města, zvaného “francouzský Manchester“ nebo „město tisíce komínů“.

Textilní závod v Roubaix
Textilní závod v Roubaix v roce 1903

V roce 1943 se v Poitiers otevřel obchod s názvem “Les Textiles d´Art” “Umění textilu”. Později byl obchod přejmenovaný na “Au Phil d´Art” tedy “Umění klubíčka”.

Výloha obchodu Au Fil d´Art.
Výloha obchodu Au Fil d´Art – předchůdce obchodů značky Phildar

V roce 1946 se zrodila značka Phildar. Kolekce stylových přízí se distribuovaly po celé Francii a nabízely ve specializovaných prodejnách.

Výloha obchodu značky přízí Phildar.
Jeden z prvních obchodů značky Phildar

Roku 1954 uvedla firma na trh první pletací stroj D10, který znamenal revoluci v pletení. Díky rychlosti a přesnosti pletení tak Phildar přilákal stovky pletařek. 

Od 70. let se ovšem rozvinutý textilní průmysl a tím i produkce textilu se ocitla v krizi. Štěstím bylo, že jeho jádro – obchod s přízí odolal. A tak v sedmdesátých letech byla celá Francie a Belgie posetá obchody s přízí. Ve Francii bylo na 2000 franchizantů a v Belgii kolem 400 obchodů s přízí této již velmi oblíbené značky. Z její příze hospodyně vyráběly vlastnoručně pletenou či háčkovanou módu.

A tak jsou dodnes hlavní inspirací pro výrobu příze právě pletařky a milovnice háčkování, které zabalují své rodiny a přátele do ručně vyráběných pletenin. Za víc jak sto let své existence si společnost vybojovala přední místo v prodeji kvalitní příze na francouzském trhu a daří se jí také v zahraničí.

Bílý svetr z příze Irlandais Phildar
Vzorovaný svetr z bílé příze Irlandais Phildar

Phildar podporuje začínající i zkušené pletařky v jejich dovednostech a představuje originální modely pletené i háčkované, jak se můžete přesvědčit také na videích.

Modely vyrobené z těchto přízí v sobě nesou francouzský šmrnc a získaly si sympatie i u českých žen.

© Napsáno pro blog.svetprize.cz

Šárka Tichavská