Mercerovaná bavlna

Klubíčka mercerované balvněné příze Catania Schachenmayr.
Mercerovaná bavlněná klubíčka příze Catania Schachenmayr

Bavlnu si zamilovali lidé po celém světě. Je to velmi příjemný materiál na nošení nejen během horkých dní. Je hypoalergenní, pevný a odolný. Snadno se udržuje, vyperete ho bez problémů ve své pračce a v neposlední řadě se s ním dobře háčkuje nebo plete. Kromě klasicky zpracované bavlny, se můžeme na trhu setkat s mercerovanou bavlnou. Co si pod tímto pojmem představit a jaké vlastnosti merceraná bavlna skrývá, se dočtete v tomto článku.

CO JE MERCEROVANÁ BAVLNA?

Mercerace je způsob zušlechtění bavlněné příze, tkanin a pletenin. Během tohoto procesu je bavlna ponořena do koncentrovaného louhu sodného. Vlákna nabobtnají a jejich ledvinovitý průřez se změní na kruhový. Délka vlákna se zmenší až o 25 %.

Následkem těchto změn mají mercerované výrobky vyšší pevnost a afinitu k barvivům, lesk podobný hedvábí a příjemnější omak.

Jedná se o proces, který vyvinul v polovině 19. století britský chemik John Mercer. Výsledek příjemně překvapil a jeho patent se využívá v rámci módy dodnes.

PROČ JE MERCEROVANÁ BAVLNA LEPŠÍ?

Tajemství je v tom, že většinu vlastností, která bavlna má, dokáže mercerace povznést na ještě mnohem vyšší úroveň. Taková bavlna je na dotyk ještě měkčí, lépe pohlcuje vlhkost a je příjemnější na nošení.

Výrobky z ní i po mnoha praních neblednou, protože barva je po merceraci lépe navázaná na vlákno. Bavlna díky tomu nabývá na pevnosti a odolnosti vůči světlu, povětrnosti a mikroorganismům.  Méně se krčí, během praní nežmolkovaní a téměř se nesráží, takže mnohem lépe drží tvar. Naproti tomu může být nevýhodou, že mercerovaná bavlna ztrácí na pružnosti.

Příkladem takto zušlechtěné příze je na našem e-shopu bavlněná příze Catania od výrobce Schachenmayr. Jedná se o všestrannou klasiku. Ať už jde o výrobu amigurumis, oblečení nebo doplňků Catania je certifikována podle normy OEKO-TEX Standard I00 třídy I a je vhodná pro výrobu hraček (testováno podle EN 71-3).

© Napsáno pro blog svetprize.cz

Šárka Tichavská