7 tipů pro začínající pletařky

Pleteného zboží je v obchodech spousta, ale kdy jste naposledy sehnali přesně takový svetr, jaký jste si přáli? Tedy měkoučký i hřejivý svetr, zároveň originální a z kvalitní příze, která se nevytahá nebo nezežmolkovatí? Takový vysněný svetr nebo i jiný výrobek budete v obchodech hledat možná dlouho nebo jej nenajdete vůbec. Ale pokud máte odhodlání si jej uplést, pak jste se rozhodly správně:), protože radost z vlastnoručně vyrobeného výrobku, vám žádná koupená věc nenahradí! Pokud máte milé pletařky nějaké zkušenosti s pletením, vřele doporučuji přečíst si článek o tom, z jaké příze plést a háčkovat oděvy. Těm z vás, které pletení ještě nemáte v malíku, se může hodit několik doporučení. Při jejich sepisování jsem vycházela z vlastních zkušeností, když jsem vzpomínala na své strastiplné začátky. Ale stálo to za je překonat 🙂

  1. Hned při prvních projektech si nedávejte veliké cíle, které by vás mohly zbytečně odradit. Začněte od jednoduchých věcí, jako je např. čelenka, šála, podložka pod hrnek, zkušební čtverec, aj.
  2. Přízi vybírejte takovou, která je příjemná na omak, neměla by být ani chlupatá ani s různými ozdobnými nopky. Ideální je jednoduchá hladká příze. Pro začátek nemá smysl kupovat drahou přízi, protože se na ni teprve učíte a nevadí, pokud se výrobek na poprvé nepovede.
  3. Jehlice používejte podle velikosti uvedené na etiketě klubíčka, ale nic se neděje, pokud budete plést na jehlicích o jedno číslo větší nebo menší. Doporučila bych ze začátku koupit dvě velikosti jehlic. Plést začněte na těch s větším průměrem. To pro případ, že byste oka hodně utahovaly. Druhou řadu pleťte na menších jehlicích a uvidíte, že vám práce půjde snáz.
  4. Když pletete, není potřeba mít ukazováček hustě namotaný. Ukazováček se během pletení hýbe tak, aby byla příze napnutá tak akorát. Ukazováčkem reguluji povolování příze, takže s ním během pletení celkem dost hýbu a ohýbám. 
  5. Oka by neměla být příliš utažená. Pokud bude příze napnutá hodně, oka budou malá a po jehlici nebudou chtít klouzat. Jestli se vám při pletení potí ruce, není to nic příjemného. Ruce si umyjte a hlavně to nevzdávejte. Čím více budete trénovanější, tím volnější bude úchop jehlic, navíjení příze i pletení.
  6. Snažte se najít „správný“ cit v rukou. To znamená, že po celou dobu pletení utahujete stejně. Výsledkem budou oka stejnoměrně veliká.
  7. Máte-li korkové špunty, mohou se hodit ve chvíli, když si budete chtít dát od pletení pauzu. Jednoduše je zapíchnete do jehlic. Pak vám nehrozí, že ztratíte pracně upletená oka.

Berte tyto rady pro pletařky s rezervou:-) Po několika projektech si najdete svůj vlastní způsob pletení, který vám bude vyhovovat. Důležité je nenechat se odradit prvními neúspěchy a zkoušet ve volné chvíli plést.

© Napsáno pro blog.svetprize.cz

Šárka Tichavská